Razvada ali odvisnost?

Pred leti je svetovno javnost pretresla smrt svetovno znane pevke Whitney Houston. Houstonova je bila kraljica popularne glasbe v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja, ljudje pa so si jo zapomnili tudi po njeni igralski vlogi v filmu Telesni stražar, kjer je igrala skupaj s Kevinom Costnerjem.

Vendar pa namen te objave ni razmišljanje o pevkinem življenju, saj ga ne poznam, temveč o posnetku njene izjave, ki so jo predvajali na eni izmed slovenskih informativnih oddaj, v katerem je izjavila, da v njenem primeru pri uživanju mamil ne gre za odvisnost, ampak za razvado. Njena izjava mi je namreč dala misliti, kakšna je pravzaprav razlika med razvado in odvisnostjo. Če že zelo težko definiram razvado, je toliko lažje definirati odvisnost. Za odvisnost je značilno preveliko poželenje in kompulzivnost, katerega pa oseba ne more nadzorovati. Odvisnost se lahko izraža v načinu rabe (alkohola, drog, čokolade, itd.), lahko pa je odvisniško vedenje samo (igre na srečo, ukvarjanje s športom, delo, računalniške igrice, itd.). Poleg tega pa dolgotrajno odvisniško vedenje običajno vodi do neželenih posledic na posameznikovem socialnem, poklicnem in zdravstvenem področju. Če torej primerjam moje razumevanje razvade z definicijo odvisnosti ugotovim, da se razvada zelo malo razlikuje od odvisnosti, hkrati pa lahko celo vodi vanjo. Kljub temu pa obstaja pomembna razlika. Razvado je moč nadzorovati, hkrati pa te ne ovira v interakciji z drugimi, v poklicu in ne škoduje zdravju.

Na podlagi napisanega bi torej lahko rekel, da je občasno uživanje prepovedanih substanc lahko tudi razvada, vendar pa se je potrebno hkrati zavedati, da potemtakem obstajajo razvade, ki so legalne in tiste, ki to niso. Vsak posameznik pa sam izbira, katerim razvadam se bo predajal.